Koke blåskjell?

Det kan bli veldig ubehagelig å spise dårlige blåskjell, men hvis du følger fremgangsmåtene til butikken Meny så skal det nok gå bra.

Blåskjell er lett og deilig mat som også er enkelt å lage. Med «alt i kjelen metoden» er du garantert en vellykket middag, enten det er til hverdag eller til fest!

Beregn ca 500 gram blåskjell per person, dette gir ca 150 gram renset blåskjellkjøtt. Har du en gjest som du vet spiser mye kan du beregne 750 gram.

 

Dessverre kastes det unødvendig mange blåskjell. Man har lært at skjell som ikke lukker seg når du «kakker» på dem er døde, eller at du må kaste dem som ikke flyter. Sannheten er at blåskjell som har ligget kaldt, enten i butikk eller i kjøleskap, blir litt trege i bevegelsen og vil derfor ikke lukke seg like lett når du «kakker» på dem. I tillegg vil enkelte skjell flyte fordi de har lite kjøtt og mer luft i skjellet.

 

Glem den gamle «kakke-metoden» 

I mange oppskrifter står det «Kakk på skjellet, lukker det seg ikke er det dødt og skal kastes». Denne metoden anbefaler vi ikke, fordi skjell som oppbevares kjølig i fiskedisken eller kjøleskapet blir de tregere i sin reaksjonsevne og lukker seg ikke så fort. Dette gjør at mange kaster levende og gode blåskjell, i tillegg tar det lang tid å kakke på alle skjellene.

 

Glem også «flyte-metoden»

Enkelte bruker «flyte-metoden» for å sortere levende og døde skjell. Metoden går ut på å legge alle skjellene  i vann, og at de som flyter er døde. Dette er feil, derfor anbefaler vi absolutt ikke denne metoden. Grunnen til at enkelte skjell flyter er at egenvekt er lettere enn vannet, da kjøttinnholdet er under 20% av skjellet og skjellet inneholder mer luft.

 

Bruk «alt i kjelen metoden»

Kast kun knuste blåskjell. Legg resten i en kjele. Damp blåskjellene. De skjellene som da ikke har åpnet seg etter damping kan du kaste, men dette skal kun være en liten andel av skjellene.

 

Om noen av skjellene var døde før damping kan du enkelt se dette. I levende blåskjell vil kjøttet trekke seg sammen, nesten som en ball. Blåskjell som var døde før damping vil ikke gjøre dette, og du vil se at kjøttet strekker seg langs med innsiden av skjellet. Det er ikke farlig å spise døde blåskjell, men vi anbefaler det heller ikke.

Det finnes mange spennende oppskrifter med blåskjell. En smakfull vri, er å begynne med å frese litt sjalottløk i smør i en kasserolle, som du så heller blåskjell og en skvett tørr hvitvin i. Etter 3–4 minutter åpner skjellene seg og du kan tilsette fløte, krydderurter og hvitløk. Legg på lokk, rist på kjelen, etter ett minutt er skjellene klare til å spises. Blåskjellene må ikke dampe for lenge, da kan de bli «melete».

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s